Veel mensen die een tuin hebben wonen ook op een plek waar dieren voorkomen, dit hoeft nog niet per direct in een bos te zijn, maar in de buurt van natuur zorgt er meestal voor dat er aardig wat dieren voorkomen. Een hek wordt vaak simpelweg snel neergezet om te zorgen voor privacy en er voor te zorgen dat er niemand de tuin binnenkomt, maar er wordt hierbij vaak niet rekening gehouden met de biodiversiteit. Maar om de natuur te bevorderen is het wel beter om hiermee rekening te houden, hieronder bespreken we hoe de tuinhekken kunnen bijdragen aan de biodiversiteit.
Locatie
Als eerste moet je rekening houden met de locatie van je hek, je hebt natuurlijk in de voortuin en in de achtertuin, hierbij wil je misschien verschillende eisen. Vaak is een tuinhek voor in de achtertuin een stuk hoger als voor in de voortuin.
Materialen
Ook als je een tuinhek laat neerzetten is het ten eerste verstandig om eens na te denken over het materiaalsoort wat je wilt hebben voor het hek. Je hebt namelijk natuurlijke materialen die kunnen bijdragen aan de biodiversiteit, zoals hout of bamboe. Ben je op zoek naar een goed houten hek? Kijk dan eens bij een tuinhek van Hekkenwereld.
Ontwerp
Verder is het ontwerp van het hek ook nog eens van belang als je rekening wilt houden met de biodiversiteit. Zo kun je kleine openingen aan de onderkant van je hek houden zodat dieren die per ongeluk je tuin benaderen niet vast zitten en misschien wel sterven. Zeker voor diersoorten zoals padden is dit een goede optie.
Planten
Het laatste ding wat je kan doen om de biodiversiteit te verhogen van je hek, is door er planten tegenaan of bij te zetten. Zo draag je ook je steentje bij voor de bijen en heb je ook nog eens een vrolijkere tuin. Ook klimop planten kunnen een goede toevoeging zijn aan je hek om een wat natuurlijkere sfeer te creëren en de beestjes te helpen die daar van kunnen leven.
Een tuinhek kan je heel eenvoudig laten neerzetten zonder er echt over na te denken, maar het is toch fijn om rekening te houden met de biodiversiteit. Denk hierbij als eerste na of het gaat om een hek voor in de voortuin of voor in de achtertuin, hier zit een verschil in. Denk ook na over de materialen, het ontwerp en de eventuele toevoeging van planten.